El Casal de Joves i l’Espai Alliberat Sarrià

espai sarria

El passat 14 d’abril un grup de joves de Sarrià i Sant Gervasi van ocupar un local al casc antic de Sarrià. L’espai es va donar a conèixer a les xarxes com #EspaiAlliberatSarrià i va ser finalment desallotjat pels Mossos d’Esquadra. La meva impressió va ser que, tot i la repercussió mediàtica aconseguida, a alguna gent li va faltar informació sobre qui o què hi havia darrera d’aquesta iniciativa. Per aquest motiu els hi he fet arribar unes poques preguntes al respecte. Aquí van les respostes.

Qui hi ha darrera de l’ocupació de l’Espai Alliberat Sarrià?
El Casal de Joves és una iniciativa que sorgeix fa més de dos anys a les reunions de la Taula de Joves, que hi participaven tot de col·lectius de joves del districte, principalment caus, esplais i assemblees de joves. Primer, vam fer assemblees obertes a tots els participants de la Taula i persones individuals que volguessin formar-ne part, i va tenir molt d’èxit. A partir de les diferents trobades vam compartir les nostres inquietuds i necessitats individuals i col·lectives i poc a poc el Casal va anar prenent forma fins que es va acabar desvinculant de la Taula. De fet, la Taula va anar-se apagant a mesura que el Casal prenia força i ara mateix està inactiva i properament ens trobarem per decidir quin és el seu futur.

Teníem molt clar que necessitàvem un espai i necessitàvem expandir-nos. Ens vam començar reunint a la Casa Sagnier, però per anar-hi, has de demanar sala amb antelació durant unes hores determinades, i com que això se’ns feia pesat i sabíem que no era el que volíem, vam traslladar-nos al Casal Popular Manuel de Pedrolo, on teníem molta més flexibilitat quant a espai i temps. Allà, a més de reunir-nos, vam fer alguna activitat, com concerts per donar-nos a conèixer, com alguna xerrada, passis de pel·lícula i participar en activitats que es montaven al propi Casal Popular, com ara les calçotades i les festes populars. També hem participat a la festa major de Sarrià, tant a les alternatives com en les de l’ajuntament, i hem col·laborat en actes puntuals amb CFAS, les CUP, Germinal, etc.

Però sabem que és molt important tenir un lloc on ubicar-nos i aquest ha estat una de les nostres principals preocupacions, perquè un espai pren personalitat i dóna sentit a la feina que es fa. És un lloc de referència, un cobert on trobar-se, fer activitats, guardar material… I sense un local, es fa molt difícil seguir treballant en la línia que ens agradaria: sense haver de demanar permís cada dos per tres.

Quina ha estat la relació amb l’administració?
Hem assistit, així com altres col·lectius, com els Indignats o les CUP, als consells de barri, per demanar que hi hagi un espai, i o bé no se’ns ha escoltat o bé se’ns ha dit que el Districte ja compta amb el Centre Cívic Casa Sagnier, que també funciona com a casal de joves.

No obstant això, tenim molt clar que segurament la resposta no ens vindrà des de l’administració i que allò que necessitem ens ho haurem de proporcionar nosaltres. Tenim molt clar que la Casa Sagnier és una façana i que només serveix perquè l’ajuntament es renti les mans i de cara el públic asseguri que sí que existeixen opcions per nosaltres. Però no és realista i ningú millor que nosaltres sap què és el que volem, i demanar permís per fer les nostres coses, complir els horaris fixats, no poder participar de la gestió dels espais, etc, no són més que mecanismes per tenir-nos controlats, i això no ho acceptem.

Ara, després de l’okupació, s’han posat en contacte amb nosaltres però la gent del Casal encara no hem definit clarament quina serà la nostra posició i relació respecte l’administració.

Quina ha estat la resposta dels veïns i veïnes amb l’ocupació? I la d’altres entitats del districte?
Hi ha de tot, com sempre. Però moltes veïnes s’han mostrat entusiasmades que el jovent prengués iniciativa. D’altres mostraven una mica de desconfiança, i entenem que probablement és perquè la okupació encara gaudeix de mala fama. Sabem que la Lipoteka va causar molts problemes i maldecaps a Sarrià, però hi ha hagut altres espais alliberats al barri, com la Fusteria i l’Esquerda que van funcionar sense molestar a les veïnes, intentant crear alternatives i espais de trobada per joves i no tan joves. La nostra idea no és per res tenir un local de festa, sinó al contrari. I això volem que quedi molt clar.

Altres entitats del Districte han respost molt bé, com ara la Casa Orlandai, CFAS, les CUP o els Indignats. Estem molt contentes pel suport rebut en tot moment.

Quin és el vostre projecte pel casal de joves?
Com dèiem, no volem un local de festa pel jovent. Però sí que ha de ser un oci alternatiu. Ens agradaria tenir un espai propi i autogestionat on poguem créixer i aprendre de l’experiència de participar en una cosa així. Ens agradaria que fós un espai de trobada, que les entitats i els col·lectius i assemblees que no tenen sostre, s’hi puguin sentir acollides i fer-s’ho seu, així com la resta de joves del districte. Que pogués fer de paraigües als que tenen ganes de fer coses i no saben per on començar. Que s’hi pugui ballar, que s’hi pugui tocar, que s’hi pugui debatre, que s’hi puguin fer cinefòrums, que s’hi pugui conèixer gent, desenvolupar el pensament crític, denunciar tot allò del districte que no ens agrada, i en definitiva, tot allò que ens interessi en cada moment.

Com plantegeu el futur després del desallotjament?
Tenim moltes ganes de continuar. Ara, hi ha més joves que s’han sumat al projecte. Estem entusiasmades! El nostre principal objectiu és el local, però també tenim en ment una Trobada Jove per fer ara a la Primavera.

Per saber més sobre el Casal de Joves:
casaljovessg@gmail.com
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s