Israelians que arriben a la dolorosa conclusió que el Boicot a Israel és la única via de sortida

Un dels motius pels quals dono suport a la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions a Israel (BDS) és que és una petició que ens fa la societat civil palestina després d’arribar a la conclusió que és la via més efectiva de cara a aconseguir aturar la sistemàtica vulneració dels seus drets. Crec que és un canvi, i un canvi positiu, que el nostre interlocutor principal (des d'”Occident”) sigui la societat civil palestina. Els israelians estan més que convidats a sumar-se al BDS, i com veure’m a continuació, ho estan fent. Però tenir en compte l’opinió dels israelians que treballen per la “pau” per damunt de la d’aquells que són el subjecte d’explotació i discriminació per la seva condició (palestins) em sembla continuar amb la mentalitat colonial que aborda als palestins com uns menors d’edat que necessiten la nostra ajuda i no com un subjecte que, de tu a tu, opina sobre quina és la millor estratègia per aconseguir ser ciutadans de ple dret. (De fet, quan pregunten “per què Boicot a Israel i no a altres països que també violen tot tipus de drets?”, per mi la resposta seria: per què la societat civil palestina ens ho demana i considera que és l’estratègia més efectiva i per què, efectivament, la lectura dels fets em demostra que sí que fa mal a Israel i serveix per lluitar contra un estat de coses clarament injust i insatisfactori per qualsevol. També afegiria que si algú m’explica que hi ha una campanya de Boicot a un altre estat i em sembla raonable i efectiu m’hi sumaré gustosament. El Boicot és només una tàctica i el seu ús o no depèn de cada cas particular. Res  més.)

Dit això, és innegable que és de gran ajuda tenir a israelians de renom que, poc a poc, van arribant a la, per ells, dolorosa conclusió que el BDS és la única via real i efectiva per aconseguir que Israel deixi de violar la legalitat internacional i els drets dels palestins de forma sistemàtica. I això és el que ha passat amb Gideon Levy, veterà articulista israelià del diari HAARETZ, i, Neve Gordon, professor de la Universitat Ben-Gurion.

Gideon Levy ha publicat recentment un article on diu obertament que la pressió externa en forma de Boicot i Sancions és la única via per aconseguir que Israel deixi de vulnerar drets mitjançant els fets consumats sobre el terreny i, en un futur més o menys llunya, es vegi obligat a acudir a una taula de negociacions on les posicions dels 2 actors siguin mínimament equilibrades i es pugui arribar a solucions satisfactòries per les dues parts. Un element que destaca Levy, i que no ha estat comentat per la premsa europea, és la importància del que ha passat amb al recent ronda de negociacions entre la Unió Europea i Israel. De forma mot resumida, al juliol la UE va aprovar unes directrius on deia, per primera vegada, que no permetria que cap empresa o Universitat situats a Territoris Ocupats i Jerusalem Est participés a programes finançats pels seus diners. Per Levy la lliçó d’aquest fet és que, davant de la primera amenaça real de deixar tot el sistema Universitari israelià sense els fons europeus per recerca, Israel ha donat el seu braç a torçar i ha acceptat un boicot de facto dels assentaments (intentaré escriure sobre aquesta negociació en un altre post).

Tal com diu Levy, es tracta del primer Boicot Internacional a totes les organitzacions israelianes que operen, i per tant participen de, l’ocupació israeliana. I l’ha impulsat ni més ni menys que la Unió Europea. No obstant, Levy diu, i té tota la raó, que fer un boicot dels territoris ocupats però no de l’estat d’Israel no té cap sentit i és una mostra d’hipocresia. Diu així:

“Els assentament són un projecte de tot Israel i el boicot no es pot limitar a aquests, igual que el boicot de la Sud-àfrica de l’Apartheid no es va limitar a les institucions que practicaven l’apartheid. Allà tot era apartheid i aquí tot està vinculat amb l’ocupació. Israel finança, protegeix i nodreix els assentaments, així que tot Israel és responsable per la seva existència. És injust fer un boicot només dels assentaments”

Levy apunta un detall entre còmic i tràgic respecte a aquesta negociació. La UE estava negociant aquesta qüestió per telèfon amb la ministra Tzipi Livny. I resulta que la ministra té la seva oficina dins de Jerusalem Est. És a dir, està violant la legalitat internacional i, segons els nous paràmetres de la UE hauria de boicotejar a la persona amb la que està negociant! Això mostra l’absurd de traçar una línia diferenciant Israel del que passa a territoris ocupats. No pots criticar l’ocupació sense criticar l’ocupant.

El segon cas que volia mencionar és el de Neve Gordon. Gordon. Aquest acadèmic va publicar el 2009 un article al diari Los Angeles Times on explicava que Israel s’havia convertit en un Apartheid i que havia arribat a la “dolorosa” conclusió que la única via de sortida davant la situació actual és el Boicot a Israel. L’article va originar una gran polèmica i diversos ministres del govern d’israel van demanar a la seva Universitat que el suspenguessin. Però l’article va ser reproduït a diaris com The Guardian i va tenir un fort impacte. Aquí es pot llegir un altre article de Gordon explicant què és el BDS i aquí la seva pàgina personal amb tot tipus de dades sobre el que passa allà.

Per cert, no són els únics que ho fan. A Israel existeix la plataforma Boycott from Within (Boicot des de dins) que també recolza el BDS. Davant de la seva creació i el creixement del moviment, el govern de Netanyahu va aprovar el 2011 una llei anti-Boicot que obre la porta a sancions contra aquells israelians que donin suport al BDS. Per aquest, i altres motius, tota la solidaritat envers aquells que donen suport al Boicot, Desinversions i Sancions a Israel.

Pd: El text “Per què Artur Mas no ha mencionat la paraula palestina?” també aborda alguns aspectes d’aquest tema.

Anuncis

Un pensament sobre “Israelians que arriben a la dolorosa conclusió que el Boicot a Israel és la única via de sortida

  1. Retroenllaç: Israelians que arriben a la dolorosa conclusió que el Boicot a Israel és la única via de sortida | Complicitats que maten

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s